Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
Mat- och måltidsvetenskap - introduktion
Utbildning
Forskning
Samverkan
Om oss
Mat- och måltidsvetenskap - introduktion
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Kursplan
Litteraturlista
Kontakt
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
  1. HKR
  2. Mat- och måltidsvetenskap - introduktion
  3. Kursplan
  1. HKR
  2. Mat- och...
  3. Kursplan

Mat- och måltidsvetenskap - introduktion
7,5 hp

Kurskod: IM102G

Beslut: Fastställd av Fakultetsnämnden för naturvetenskap 2023-06-20. Giltig från och med 2023-08-28.

Nivå: Grundnivå

Utbildningsområde: Samhällsvetenskapliga området 100%

Huvudområde: Mat- och måltidsvetenskap

VFU-andel: -

Engelsk titel: Introduction to Food and Meal Science

Diarienummer: U2023-242-888

Allmänna uppgifter

Kursen, som är campusförlagd, ingår i Gastronomiprogrammet, år 1.

Fördjupningsnivå

G1N Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Förkunskaps- och behörighetskrav


Grundläggande behörighet.

Syfte

Kursen syftar till att studenten ska utveckla förståelse för Gastronomiprogrammets tvärvetenskapliga huvudområde mat- och måltidsvetenskap. Vidare syftar kursen till att studenten ska utveckla generiska färdigheter och förståelse för akademiska studier.

Innehåll

Kursen behandlar:

  • Introduktion till ämnet mat- och måltidsvetenskap
  • Introduktion till vetenskapsteori och kritiskt förhållningssätt
  • Akademiskt skrivande
  • Informationssökning
  • Retorik
  • Grundläggande kalkyleringsverktyg
  • Måltidens helhetsupplevelse

Lärandemål

Efter genomgången kurs ska studenten kunna

  • förklara innebörden av ämnesområdet mat- och måltidsvetenskap (1)
  • formulera frågeställningar kopplat till ämnesområdet (2)
  • redogöra för olika vetenskapliga arbetssätt, traditioner och synsätt (3)
  • visa grundläggande färdigheter inom akademiskt skrivande (4)
  • genomföra enkla sökningar efter vetenskaplig information (5)
  • granska och reflektera kring texter med ett kritiskt förhållningssätt (6)
  • på en grundläggande nivå, tillämpa retorik samt olika presentationstekniker (7)
  • på en grunläggande nivå, gestalta och reflektera om måltidens helhetsupplevelse (8).

Genomförande

Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier.

Examination – prov och former

På kursen som helhet används betygsgraderna Underkänd (U) och Godkänd (G).

Delprov 1 (1 hp) Mat- och måltidsvetenskap- Workshop
Muntlig framställan i grupp och individuell skriftlig inlämning. Lärandemål 1 och 2 examineras.
Betygsgraderna U och G tillämpas.

Delprov 2 (4 hp) Akademiskt skrivande.
Skriftlig rapport i grupp eller individuellt efter examinators beslut. Lärandemål 2- 6 examineras.
Betygsgraderna U och G tillämpas.

Delprov 3 (1 hp) Retorik och presentationteknik.
Muntlig redovisning i grupp eller individuellt efter examinators beslut. Lärandemål 7 examineras.
Betygsgraderna U och G tillämpas.

Delprov 4 (1,5 hp) Mat- och måltidsupplevelser gestaltning
Muntlig redovisning i grupp. Lärandemål 8 examineras.
Betygsgraderna U och G tillämpas.

För betyget Godkänd på hela kursen krävs betyget Godkänd på samtliga delprov. Dispens från tregradig betygsskala enligt beslut dnr 2023-112-454.

Högskolans regler för examination finns att läsa på www.hkr.se/student.

Om studenten har en rekommendation från HKR om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinator, eller den examinator utser, rätt att ge en anpassad examination eller låta studenten genomföra examinationen på ett alternativt sätt.

Kursutvärdering

Kursutvärdering sker i enlighet med av Högskolan utfärdade riktlinjer.

Beslut

Fastställd av Fakultetsnämnden för naturvetenskap 2023-06-20. Giltig från och med 2023-08-28.

Revideringar

Övergångsbestämmelser

Student antagen enligt denna kursplan äger rätt att examineras enligt densamma ett (1) år efter att kursplanen upphört att gälla, dvs. ersatts av en ny eller blivit nedlagd. För student som inte har fullföljt kurs med godkänt resultat ett år efter att dess kursplan upphört att gälla kan, inom ytterligare två år och efter prövning av examinator, ges möjlighet till förnyade examinationstillfällen i enlighet med kursplan som innehållsligt kan bedömas som näraliggande och där examination kan genomföras utan att det innebär mer än marginell ökning av de resurser som förbrukas. Efter dessa ytterligare två år kan studenten endast erhålla intyg på avklarade delprov.

Litteratur

Litteraturlistan kan komma att revideras fram till 8 veckor före kursstart.

Kurslitteratur finns i viss omfattning att låna eller ladda ner på biblioteket. Talböcker för studenter med läsnedsättning finns sök- och nedladdningsbara i Legimus.

  • Blomström, Vendela & Wennerberg, Jeanna (2021), Akademiskt läsande och skrivande. 2 upplagan. Lund: Studentlitteratur (356 s).

  • Mossberg, Lena (2015), Att skapa upplevelser: Från OK till WOW!. 2 upplagan. Lund: Studentlitteratur (176 s).

Vetenskapliga artiklar omfattande maximalt 500 sidor tillkommer.

Kortadress: www.hkr.se/kim102g

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025