Mat- och måltidsvetenskap - introduktion
7,5 hp
Kurskod: IM102G
Beslut: Fastställd av Fakultetsnämnden för naturvetenskap 2023-06-20. Giltig från och med 2023-08-28.
Nivå: Grundnivå
Utbildningsområde: Samhällsvetenskapliga området 100%
Huvudområde: Mat- och måltidsvetenskap
VFU-andel: -
Engelsk titel: Introduction to Food and Meal Science
Diarienummer: U2023-242-888
Allmänna uppgifter
Kursen, som är campusförlagd, ingår i Gastronomiprogrammet, år 1.
Fördjupningsnivå
G1N Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Förkunskaps- och behörighetskrav
Grundläggande behörighet.
Syfte
Kursen syftar till att studenten ska utveckla förståelse för Gastronomiprogrammets tvärvetenskapliga huvudområde mat- och måltidsvetenskap. Vidare syftar kursen till att studenten ska utveckla generiska färdigheter och förståelse för akademiska studier.
Innehåll
Kursen behandlar:
- Introduktion till ämnet mat- och måltidsvetenskap
- Introduktion till vetenskapsteori och kritiskt förhållningssätt
- Akademiskt skrivande
- Informationssökning
- Retorik
- Grundläggande kalkyleringsverktyg
- Måltidens helhetsupplevelse
Lärandemål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna
- förklara innebörden av ämnesområdet mat- och måltidsvetenskap (1)
- formulera frågeställningar kopplat till ämnesområdet (2)
- redogöra för olika vetenskapliga arbetssätt, traditioner och synsätt (3)
- visa grundläggande färdigheter inom akademiskt skrivande (4)
- genomföra enkla sökningar efter vetenskaplig information (5)
- granska och reflektera kring texter med ett kritiskt förhållningssätt (6)
- på en grundläggande nivå, tillämpa retorik samt olika presentationstekniker (7)
- på en grunläggande nivå, gestalta och reflektera om måltidens helhetsupplevelse (8).
Genomförande
Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier.
Examination – prov och former
På kursen som helhet används betygsgraderna Underkänd (U) och Godkänd (G).
Delprov 1 (1 hp) Mat- och måltidsvetenskap- Workshop
Muntlig framställan i grupp och individuell skriftlig inlämning. Lärandemål 1 och 2 examineras.
Betygsgraderna U och G tillämpas.
Delprov 2 (4 hp) Akademiskt skrivande.
Skriftlig rapport i grupp eller individuellt efter examinators beslut. Lärandemål 2- 6 examineras.
Betygsgraderna U och G tillämpas.
Delprov 3 (1 hp) Retorik och presentationteknik.
Muntlig redovisning i grupp eller individuellt efter examinators beslut. Lärandemål 7 examineras.
Betygsgraderna U och G tillämpas.
Delprov 4 (1,5 hp) Mat- och måltidsupplevelser gestaltning
Muntlig redovisning i grupp. Lärandemål 8 examineras.
Betygsgraderna U och G tillämpas.
För betyget Godkänd på hela kursen krävs betyget Godkänd på samtliga delprov. Dispens från tregradig betygsskala enligt beslut dnr 2023-112-454.
Högskolans regler för examination finns att läsa på www.hkr.se/student.
Om studenten har en rekommendation från HKR om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinator, eller den examinator utser, rätt att ge en anpassad examination eller låta studenten genomföra examinationen på ett alternativt sätt.
Kursutvärdering
Kursutvärdering sker i enlighet med av Högskolan utfärdade riktlinjer.
Beslut
Fastställd av Fakultetsnämnden för naturvetenskap 2023-06-20. Giltig från och med 2023-08-28.
Revideringar
Övergångsbestämmelser
Student antagen enligt denna kursplan äger rätt att examineras enligt densamma ett (1) år efter att kursplanen upphört att gälla, dvs. ersatts av en ny eller blivit nedlagd. För student som inte har fullföljt kurs med godkänt resultat ett år efter att dess kursplan upphört att gälla kan, inom ytterligare två år och efter prövning av examinator, ges möjlighet till förnyade examinationstillfällen i enlighet med kursplan som innehållsligt kan bedömas som näraliggande och där examination kan genomföras utan att det innebär mer än marginell ökning av de resurser som förbrukas. Efter dessa ytterligare två år kan studenten endast erhålla intyg på avklarade delprov.
Litteratur
Litteraturlistan kan komma att revideras fram till 8 veckor före kursstart.
Kurslitteratur finns i viss omfattning att låna eller ladda ner på biblioteket. Talböcker för studenter med läsnedsättning finns sök- och nedladdningsbara i Legimus.
-
Blomström, Vendela & Wennerberg, Jeanna (2021), Akademiskt läsande och skrivande. 2 upplagan. Lund: Studentlitteratur (356 s).
-
Mossberg, Lena (2015), Att skapa upplevelser: Från OK till WOW!. 2 upplagan. Lund: Studentlitteratur (176 s).
Vetenskapliga artiklar omfattande maximalt 500 sidor tillkommer.